Tuleva perhevapaauudistus puhutti neuvotteluissa
21.02.2022
Kirkon neuvottelijat kokoontuivat Kirkontalossa 21. helmikuuta. Esillä olivat erityisesti tulevaan perhevapaauudistukseen liittyvät sopimusmääräysten muutostavoitteet.
Perhevapaauudistuksen myötä myös julkisalojen sopimusten on tunnustettava erilaiset perhemuodot.
JUKOn mukaan virka- ja työehtosopimuksissa on lähdettävä siitä, että vanhemmat ovat tasa-arvoisesti oikeutettuja palkalliseen perhevapaaseen.
- Palkallisen perhevapaan ajalta työntekijän Kela-korvaus hyvitetään työnantajalle. Työnantajien kannattaa huomioida, että Kela-korvauksen korotus mahdollistaa palkallisen perhevapaan pidennyksen pitkälti ilman lisäkustannuksia, Mikkola huomauttaa.
Toisen vanhemman palkallinen vapaa puhuttaa
Palkansaajajärjestöt olivat toimittaneet yhteiset perhevapaamääräyksiä koskevat sopimustavoitteensa täsmällisinä tekstiesityksinä jo viime viikon perjantaina. Kirkon työnantajia edustava KiT jakoi oman tekstinsä paperiversiona neuvottelun aikana.
- Merkittävin ero tavoitteissa on niin sanottu toisen vanhemman palkallisen vapaan pituus, Anne Mikkola sanoo.
JUKO tähtää siihen, että perhe saa itse päättää, kumpi vanhemmista jää hoitamaan lasta.
Neuvottelussa keskusteltiin myös omaishoitovapaasta.
Neuvottelut jatkuvat tiistaina 22. helmikuuta vuorostaan etäyhteydellä.
Seuraa keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kirkko. Opiskelijoille ja nuorille erityisesti suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
Kirkko-faktat
Sopimus | Kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus
Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Anne Mikkola (JUKO) ja JUKOn kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni (AKI-liitot)